Zuhal Müzik

ARA
DAVUL ve PERKÜSYON

Müzik kulağı nedir?

Kısaca bahsedecek olursak; sağlıklı bir insanın kulağı 20-20.000hz (hz: ses frekansı ölçme birimidir, “hertz” diye okunur) aralığındaki titreşimlere duyarlıdır. Bu aralığın dışındaki sesleri duymamız imkansızdır. Yarasalar, yunuslar, balinalar gibi bazı hayvanlar bizim duyamadığımız bu aralıktaki ses titreşimleri yardımıyla haberleşirler…

Herhangi bir duyma bozukluğu olmayan bir insanın müzik aleti çalabilmesi için duyduğu sesleri ayırt edebilmesi gerekmektedir. Bunun için sesleri sınıflandırabilmek önemlidir. Aşağıda sesi tanımlayan genel kavramları sıralayalım:

1. Bas ses: Bazı kaynaklarda “pes ses” olarak da tanımlanan bu ses frekansı kalın sesi ifade eder. (Low)
2. Tiz ses: İnce sesi ifade eder. (Hi)
3. Orta ses: Adı üstünde; bas ya da tiz olmayan sesler orta sesleri ifade eder. (Mid)



 

Müzik kulağınızı test etmek için duyduğunuz bir sesi bas, tiz veya orta ses olarak tanımlamaya çalışın!


1. Gök gürültüsü bas seslidir.

2. Mazhar Alanson bas sesli şarkıcılara örnektir. Kontrbas, çello gibi müzik aletleri bas seslidir.

3. Ambulans, itfaiye ve polis sirenleri tiz seslidir.

4. Keman, flüt, klarnet ve kemençe gibi müzik aletleri tiz seslidir.



 

Eğer sesleri doğru ayırt edebiliyorsanız ikinci aşamaya geçebiliriz…


“Ritim duygusu” müzik kulağı için önemli bir diğer konudur. Dinlediğiniz bir şarkının hızlı mı yavaş mı olduğunu anlamaya çalışın. Ayağınızı yere vurarak ritim tutmayı deneyin; eğer kolayca eşlik edebiliyorsanız ritim duygunuz yeterli demektir.

Başarılı müzisyenlerin ortak noktası iyi bir müzik kulağına sahip olmalarıdır. Yetenek ve çok çalışma birleşince başarı kaçınılmaz oluyor!

Müzik kulağı veya ritim duygusu gibi özellikler “doğuştan gelen yetenekler” olarak tanımlansa da çok çalışarak yapamayacağınız hiçbir şey olmadığını sakın unutmayın!